Теорія і практика навчання української літератури на філософсько-історичних засадах у старших класах загальноосвітньої школи. Монографія. - Бондаренко, Юрій Іванович (Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя, 2009)
Розвиток української літератури тісно пов’язаний з історіософським мисленням в Україні. Художньо-філософське освоєння дійсності є константною тенденцією у творчості вітчизняних письменників різних століть. Історична картина світу наявна не тільки в історичних жанрах, але й у творах, присвячених сучасній для письменників епосі. Отже, більшість художніх джерел, що вивчаються в середній школі, демонструють філософське бачення митцями або ж окремих етапів історії (конкретної доби), або ж надчасових (універсальних) вимірів світового чи національного буття.
Keywords: філософсько-історичний підхід; мікроісторія; макроісторія; історична інверсія; "нейтралізований" історизм; міфологізм