МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ МАЙБУТНІХ ВИКЛАДАЧІВ ХОРЕОГРАФІЇ У ПРОЦЕСІ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ - Ростовська , Ю. О.; Максименко , В. І. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
Актуальність дослідження зумовлене тим, що кардинальні зміни у системі сучасної вищої хореографічної освіти в Україні передбачають нові вимоги до фахової хореографічної підготовки. У контексті оновлення освітніх стандартів, провідним завданням закладів вищої освіти стає формування комплексної системи професійних компетентностей майбутнього викладача хореографії, який у своїй професійній діяльності був би спроможний відповідати на складні виклики освітніх реалій. За цих обставин інтегруючим чинником, що забезпечує реалізацію академічних знань у професійно значущі вміння та навички стає, педагогічна практика. Саме тому, метою даної статті є теоретичне обгрунтування вирішального значення педагогічної практики у формуванні професійних компетентностей майбутніх викладачів хореографії та здійсненні структурнофункціонального аналізу її основних етапів і завдань. Задля досягнення визначеної мети нами окреслено понятійно-категоріальний апарат дослідження, а саме: уточнено суть понять «компетентності», «педагогічні компетентності», «професійні компетентності викладача хореографії». Обгрунтовано теоретико-методичну базу педагогічної практики, яка охоплює психолого-педагогічні, виконавські дисципліни, інструментарій фахової методики. Окреслено послідовність та змістове наповнення основних етапів педагогічної практики. Теоретична важливість проведеного дослідження полягає в уточненні структури та змісту професійних компетентностей майбутнього викладача хореографії, зокрема у контексті взаємозв’язку психолого-педагогічних знань, виконавської майстерності та методичної фахової підготовки, що розширює наукові уявлення про етапність професійного становлення педагога-хореографа у умовах реального освітнього процесу. Практичне значення статті полягає у можливості впровадження матеріалу в освітній процес закладів вищої освіти: розробці та оновленні навчальних та наскрізних програм з практики; підготовці навчальнометодичних посібників та рекомендацій з організації педагогічної практики для здобувачів та методистів з фаху.
Keywords: хореографічна освіта; компетентності; педагогічні компетентності; професійні компетентності викладача хореографії; практична підготовка