Печатка з архіву М. А. Шліппенбаха – унікальне джерело з історії земського ліберального руху на півночі Лівобережної України (60–80-ті рр. ХІХ ст.) - Котельницький, Н. А. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
Розвідка присвячена запровадженню до міжнародного наукового обігу уні- кального джерела з історії земського ліберального руху на півночі Лівобе- режної України – печатки з архіву М. А. Шліппенбаха. Висвітлено історію віднайдення наукового артефакту. Акцентовано увагу на важливості історичного джерела для дослідження проблем дворянської генеалогії та геральдики основних представників опозиційного руху.
Keywords: М. І. Петрункевич; М. А. Шліппенбах; І. І. Петрункевич; дворянська гербова композиція