ОСОБЛИВОСТІ МІЖОСОБИСТІСНОГО СПІЛКУВАННЯ В УМОВАХ ВІЙНИ - Борщ, Яна Петрівна (My University, 2023)
У роботі "Особливості міжособистісного спілкування в умовах війни" розглядаються теоретичні та практичні аспекти цього явища. У першому розділі аналізуються теоретичні підходи до вивчення міжособистісного спілкування в умовах війни. Висвітлюються такі питання, як сутність міжособистісного спілкування, його основні характеристики, особливості міжособистісного спілкування в умовах війни. У другому розділі на основі теоретичного аналізу літератури та емпіричного дослідження (опитування підлітків, які пережили війну) виявляються та описуються особливості міжособистісного спілкування в умовах війни. Ключові слова цього розділу: потреба в спілкуванні, переорієнтація спрямованості спілкування, посилення соціальної підтримки та взаємодопомоги, зростання толерантності та емпатії. У третьому розділі обґрунтовуються напрямки психологічної корекції міжособистісного спілкування в умовах війни. Висвітлюються такі питання, як цілі та завдання психологічної корекції, методи та форми її проведення. У висновках підводяться підсумки дослідження та формулюються рекомендації щодо покращення міжособистісного спілкування в умовах війни. Робота має наукову та практичну значущість. Вона доповнює та розвиває теоретичні знання про міжособистісне спілкування в умовах війни, може бути використана для розробки та впровадження ефективних методів психологічної корекції міжособистісного спілкування в умовах війни.
Keywords: міжособистісне спілкування; війна; стрес; тривога; самотність; соціальна підтримка; взаємодопомога; толерантність; емпатія