НОВІ ЗНАХІДКИ ПРЕДСТАВНИКІВ ТИПУ МОХУВАТКИ (ECTOPROCTA, АБО BRYOZOA) НА ТЕРИТОРІЇ ІЧНЯНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ - Пасічник, С. В.; Лисенко, Г. М. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2023)
В статті досліджується аналіз видового складу представників типу Мохуватки (Ectoprocta, або Bryozoa) на території Ічнянського національного природного парку. Досліджено природні водойми та штучно створені ставки в заплаві річки Іченька на території даної природоохоронної установи. Збір матеріалу проводився впродовж весняного, літнього та осіннього сезонів в 2022 році. Зверталася увага на видовий склад представників Bryozoa, загальну чисельність та розміри колоній. Після зниження температури води в пізній осінній період та загибелі колоній Bryozoa досліджувалися спінобласти, що знаходилися при аналізі зразків бентосу. Визначалася форма та розміри спінобластів для уточнення видової належності видів Bryozoa. З’ясовано присутність в досліджуваних водоймах Ічнянського національного парку представників виду Мохуватка гребінчаста (Cristatella mucedo Cuvier, 1798). Також з’ясовано сезонні зміни чисельності, зміна розміру колоній в різні пори року, а також значення даного виду в екосистемах водойм досліджуваної природоохоронної установи. Встановлено, що перші колонії з’являються в другий половині весни, в кінці квітня. Чисельність та розміри колоній досліджуваного виду починають зростати в другий половині липня. Таким чином, можна говорити, що вид Cristatella mucedo є звичайним видом Bryozoa в водоймах Ічнянського національного природного парку.
In the article, an analysis of the species composition of representatives of the Bryozoa type in the territory of the Ichnyansky National Natural Park is carried out. Natural reservoirs and artificially created ponds in the floodplain of the Ichenka River on the territory of this environmental protection institution were studied. The material was collected during the spring, summer and autumn seasons in 2022. Attention was drawn to the species composition of Bryozoa representatives, the total number and size of colonies. After the decrease in water temperature in the late autumn period and the death of Bryozoa colonies, the spinoblasts found during the analysis of benthos samples were studied. The shape and size of spinoblasts were determined to clarify the species affiliation of Bryozoa species. The presence of representatives of the species Crested mullet (Cristatella mucedo Cuvier, 1798) in the investigated reservoirs of the Ichnian National Park was found. Seasonal changes in numbers, changes in the size of colonies at different times of the year, as well as the importance of this species in the water ecosystems of the nature conservation institution under study were also clarified. It is established that the first colonies appear in the second half of spring, at the end of April. The number and size of colonies of the studied species begin to increase in the second half of July. Thus, we can say that the species Cristatella mucedo is a common species of Bryozoa in the reservoirs of the Ichnian National Nature Park.
Keywords: мохуватки; видовий склад; Ічнянський національний природний парк