Біля витоків детективного жанру: Е. Т. А. Гофман як попередник Е.А. По - Тверітінова, Т. І. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
У роботі досліджуються жанрові особливості твору Е.Т.А. Гофмана «Пан¬на Скюдері», який передував появі детективних новел Е.А. По, що надає під¬стави розглядати Гофмана як фундатора детективного жанру. Розгля¬да¬ються патерни детективного сюжету в творі «Панна Скюдері»: поста¬новка проблеми (вбивство ювеліра), поява даних, необхідних для її розв’язання (арешт підозрюваного), з’ясування істини (яким паралельно займаються слідчий, поліцейський і приватна особа – письменниця Мадлен Скюдері), підбиття підсумків (які можливі за умови залучення кількох нараторів і поступової розгадки таємниці). Досліджується типологія героїв, яка характерна для будь-якого детек¬тивного твору: злочинець, жертва, підозрювані, детективи. Якщо слідчий подається як суворий страж порядку, то поліцейський викликає неабиякий інтерес. Лейтенант Дегре у Гофмана є прообразом авантюрного сищика з класичного детективу: спритний, винахідливий, схильний до гри, гро¬теск¬ності і переодягань. Втім у прагненні викрити злодія він теж без¬успіш¬ний, але не через обмежені розумові здібності, а через власне уявлення про нормальне і можливе. Відзначається новаторство Гофмана в дослідженні психології серійного вбивці, що пізніше здобуло визначення в психіатрії як «синдром Кардільяка». Гофман вперше порушує тему роздвоєння героя на генія і злочинця, що, згідно з фройдистською теорією, пояснюється як боротьба Ероса і Тана¬тоса, яка є визначальною основою життя і психічної діяльності людини. Під час дослідження зроблено порівняльний аналіз образів головної героїні Гофмана та її можливої літературної наступниці міс Марпл із серії детективних творів А. Крісті.
Keywords: детектив; Е.А. По; Е.Т.А. Гофман; «Панна Скюдері»; детективний сюжет; типологія героїв; авантюрний сищик; психологія серійного вбивці; Ерос – Танатос; А. Крісті; міс Марпл