МЕТОДИКА ВИВЧЕННЯ ФОРМУВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКИХ КОМЕПЕТНТНОСТЕЙ УЧНІВ НА УРОКАХ ІСТОРІЇ «ТВОРЕННЯ НОВОЇ УКРАЇНИ» (2014-2023 РР.) - Капленко, Надія Володимирівна (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2023)
У магістерській роботі на основі аналізу джерельної бази, історіографії та навчально-методиної літератури, систематизації та узагальнення досвіду науковців зроблено обґрунтування та розробка авторського позаурочного заходу для формування громадянської компетентності. Контретизовано та уточнено характеристики поняття «громадянська компетентність». Порівняно матеріали підручників історії України на наявність вправ для формування громадянської компетентності та її відповідність освітній програмі. Визначено чинники та роль участі учнів в активностях місцевих організацій у формуванні громадянської компетентності.
Based on the analysis of the source base, historiography and educational literature, systematization and generalization of the experience of scientists, the thesis substantiates and develops the author's extracurricular activity for the formation of civic competence. The characteristics of the concept of "civic competence" are contextualized and clarified. The materials of Ukrainian history textbooks are compared for the presence of exercises for the formation of civic competence and its compliance with the educational program. The factors and the role of students' participation in the activities of local organizations in the formation of civic competence are determined.