Бібліотека Ніжинського державного педагогічного інституту ім. М. В. Гоголя під час нацистської окупації (1941–1943 рр.) - Осіпова, Г. С. (НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
У статті на основі широкого кола архівних матеріалів досліджено особ ливості функціонування бібліотеки Ніжинського державного педагогічного інституту ім. М. В. Гоголя (нині – бібліотека імені М. О. Лавровського Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя) в період нацистської окупації 1941–1943 рр. З’ясовано масштаби матеріальних втрат, спричинених перебуванням під владою окупаційної адміністрації та охарактеризовано їхній вплив на подальший розвиток книгозбірні. Введено до наукового обігу нові документи та факти, що дозволяють відтворити повнішу картину функціонування бібліотеки у воєнний період. Визначено особливості організації роботи бібліотечних працівників та роль бібліотеки в структурі інституту в умовах дворічної окупації.
Keywords: Ніжин; педінститут; війна; нацистська окупація; бібліотека