Педагогічні умови формування моральних ставлень дітей дошкільного віку в ЗДО і сім’ї - Гриценко, Лілія Віталіївна (My University, 2021)
Тема магістерської роботи досліджувалася на теоретичному та емпіричному рівнях. Результати вивчення представлені у трьох розділах роботи. На теоретичному рівні обґрунтована проблема формування моральних ставлень дітей 5-6 років, зокрема: проаналізовано стан вивчення питання особливостей морального розвитку дітей старшого дошкільного віку у психолого-педагогічних дослідженнях; здійснено огляд та відповідну аналітичну роботу над джерельною базою з вивчення особливостей формування моральних ставлень старших дошкільників в умовах закладу дошкільної освіти та сім’ї. Для розв’язання емпіричних завдань дослідження, розроблена програма й методика констатувального, формувального й контрольного етапів педагогічного експерименту. Розроблені критерії, показники сформованості моральних ставлень і їх зміст у старших дошкільників та схарактеризовані їх рівні, на основі виділених педагогічних умов розроблено програму оптимізації морального розвитку та етичних ставлень старших дошкільників в умовах ЗДО і сім’ї.
Keywords: моральне виховання; морально-етичний розвиток; моральні ставлення дітей; освітнє середовище ЗДО