ОРНІТОНАСЕЛЕННЯ СЕЛА ХОТИНІВКА НІЖИНСЬКОГО РАЙОНУ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ, УКРАЇНА - Кузьменко, Л. П.; Вакулік, Н. С. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
Дослідження орнітонаселення села Хотинівка Ніжинського району Чернігівської області Україна проводилися з 2019 по 2023 роки. Метою дослідження було всебічне вивчення та аналіз видового складу птахів села Хотинівка та прилеглих територій у гніздовий, зимовий та весняно-осінній періоди. Аналіз літератури показав, що вивчалися переважно птахи природних біотопів та міст Чернігівської області. Мало вивченими на сьогодні є слабо трансфор мовані ландшафти на кшталт сіл та селищ міського типу. Дослідження проводилися з використанням традиційних методик – маршрутних та точкових обліків, птахів визначали візуально та вокально. Зимові обліки пта хів проводилися з 20 листопада до 20 лютого, весняно-міграційні – з 21 лютого до 14 квітня та з 1 липня до 19 листопада, у гніздовий період – з 15 квітня до 30 червня. Село Хотинівка розташоване на межі зон мішаних лісів (Чернігівське Полісся) та Лісостепу. Рельєф переважно рівнинний, місцями заболочений. З усіх боків село оточене хвойними та мішаними лісами. Орнітонаселення села Хотинівка та прилеглих територій нараховує 111 видів, що належать до 15 рядів та 37 родин (табл. 1). З них 102 види зареєстровані у гніздовий період, 69 видів у період осінніх чи весняних міграцій, 45 видів у зимовий період. До Червоної книги України занесено 6 видів: Ciconia nigra, Milvus migrans, Grus grus, Columba oenas, Asio flammeus та Lanius excubitor. Найчисельнішим є ряд Passeriformes – 62 види, а найменш чисельними ряди Gaviiformes, Cuculiformes, Caprimulgiformes, Apodiformes та Upupiformes – по 1 виду. У зимовий період осілими є 37 видів, кочовими – 5 видів, 2 види птахів є зимуючими та 1 вид – пролітним. У гніздовий період статус осілих мають 42 види, гніздових та перелітних – 60 видів птахів. За характером живлення на досліджуваній території переважають зоофаги – 58 видів, 35 видів є еврифагами, найменше фітофагів – 18 видів. Домінують дендрофіли – 62 види, лімнофілів – 23 види, кампофілів – 18 видів, найменш чисель ною є група склерофілів – 8 видів. Найбільше птахів гніздиться в кронах дерев – 26 видів, на землі – 25 видів, в дуплах – 20 видів, у чагарниках – 11 видів, на антропогенних спорудах – 9 видів, біля води – 6 видів, плаваючі гнізда мають 3 види птахів, норогніздовим є 1 вид та 1 вид – гніздовим паразитом.
Keywords: село Хотинівка; орнітонаселення; статус перебування; екологічна група; характер живлення; тип гніздування