Категорія художнього психологізму: проблеми вивчення - Костенко, О. О. (My University, 2017)
У статті розкрито засади диференційованого підходу до осмис- лення проблеми еволюції художнього психологізму й сутнісного наповнення поняття. У зв'язку з цим співвіднесено низку суміжних категорій: суб'єкт - суб'єктивність - суб'єктивізм; психічне - су- б'єктивне; психологічність - художній психологізм - психологічний аналіз тощо. Розкрито внесок радянських літературознавців у роз- робку концептуальної бази означеної проблеми.
The article describes the principles of a differentiated approach to understanding the problem of the evolution of artistic psychobgism and the essential content of the concept. In connectbn with this, a number of related categories are correlated: subject - subjectivity - subjectivism; mental - subjective; psychologically - artistic psychobgism - psychobgical analysis, etc. The contribution of Soviet literary scholars to the devebpment of the conceptual framework of the identifbd problem is revealed.
Keywords: художній психологізм; феномен суб'єктивного; "каузальний" та "суб'єктивний" психологізм; artistic psychobgism; "causal" and "subjective"psychobgism; psychologbal analysis