ПСИХОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ ВНЗ В СИТУАЦІЇ НАДЗВИЧАЙНОГО СТАНУ - Кресан О. Д.; Смольянінова С. В.; Кресан Т. Д. (My University, 2023)
Стаття присвячена висвітленню психологічних аспектів забезпечення ефективного і якісного освітнього процесу для студентів ВНЗ в Україні під час надзвичайного стану. Процес навчання в сучасній ситуації пов’язаний з високим ступенем стресу студентів, що може впливати як на емоційний і фізичний стан, так і на результати навчання. З цією метою в статті проаналізовані основні наукові підходи до розуміння стресу і кризових та надзвичайних ситуацій у психології, фізіологічний і психічний стан особистості під час навчання у таких умовах, а також виокремлено психологічні особливості процесу навчання студентів в стані стресу. Проведено емпіричне дослідження особливостей навчання студентів ВНЗ в ситуації надзвичайного стану, здійснене за допомогою методу включеного спостереження, який був обраний з метою уникнення травматизації та ретравматизації особистості під час дослідження та унеможливлення погіршення їх емоційного стану. Матеріал базується на досвіді роботи викладачів зі студентами ВНЗ під час практичних занять з іноземної мови. В результаті дослідження було виявлено, що всі студенти мають прояви стресу, які можна співвіднести з етапами розвитку стресу за Г.Сельє. Таким чином було виокремлено три групи студентів – з проявами стресу незначного, середнього і важкого ступеня. Проаналізовано особливості їх когнітивної діяльності під час занять та мотивації до навчання. Наведено практичні психологічні рекомендації щодо особливостей навчального процесу в ситуації надзвичайного стану з метою покращення психологічного стану студентів та надання їм емоційної підтримки. Рекомендації можуть бути корисними викладачам, психологам, а також всім, хто працює зі студентами в ситуації стресу.
Keywords: стрес; копінг; процес навчання; стресова ситуація; емоційна підтримка