Модернізація економіки Китаю: досягнення та перспективи - Бровко, А. Г. (Видавництво НДУ, 2021)
У статті висвітлюються особливості реформування китайської еконо- міки. Зазначено, що процес реформування економіки КНР розпочався ще за правління Ден Сяопіна, який запропонував стратегію виведення держави на ключові позиції у світовій економіці. Саме у цей період було здійснено модернізацію та проголошено політику «реформ та відкри- тості». Особливістю китайської економіки виступає програмування економічного розвитку, яке сягає своїм корінням ще в середину ХХ ст. Нині реалізовано тринадцять п’ятирічних планів соціально-економічного розвитку. Ще однією особливістю китайської економіки є поєднання державних планових важелів управління з ринковими, тобто панування моделі «соціалістичної ринкової економіки». За правління Ху Дзіньтао та Сі Цзіньпіня було взято курс на будівництво інноваційної економіки. Утім, незважаючи на швидкі темпи розвитку Китаю, республіка все ж таки відстає від розвинених країн. Причиною такого відставання, на думку керівництва держави, є низька інноваційна спроможність. В останні роки негативно на розвиток економіки держави вплинула торгівельна війна з США та введення карантинних заходів у зв’язку з пандемією COVID-19, що призвело до обвалу китайської економіки на 6,8 %. Окрім ефективної внутрішньої політики, Китайська Республіка проводить активну зов- нішньоторговельну діяльність. Найбільшими торгівельними партнерами держави є США, Гонконг, Японія, Корея та країни ЄС. Розвиває активні відносини з Латиноамериканськими державами, Індією, Пакистаном, Бра- зилією, африканським континентом та країнами арабського світу. КНР є привабливою державою для іноземного капіталу. Найбільше іноземних інвестицій надходить до сектору послуг економіки Китаю. Щоб стати привабливою країною для іноземних інвестицій, керівництвом КНР було проведено низку заходів, з метою створення сприятливого інвестицій- ного клімату. Як результат, КНР займає друге місце у світі за номіналь- ним ВВП. Прогнозується, що Китай у найближчому майбутньому в еконо- мічному плані випередить США і стане найпотужнішою державою у світі.
Keywords: Китайська Народна Республіка; економіка; модернізація