Сучасні методи ранньої та пізньої реабілітації пацієнтів після ішемічного інсульту - Потапенко, В. М. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2024)
У статті висвітлено сучасні методи ранньої та пізньої реабілітації пацієнтів після ішемічного інсульту. Актуальність теми реабілітації пацієнтів після ішемічного інсульту обумовлена значним зростанням кількості випадків інсультів у всьому світі, включаючи Україну. Ішемічний інсульт є однією з основних причин інвалідності та втрати працездатності, що призводить до серйозних фізичних, когнітивних та психосоціальних наслідків для пацієнтів. Незважаючи на значний прогрес у лікуванні гострої фази інсульту, проблема реабілітації залишається критичною для забезпечення відновлення та покращення якості життя пацієнтів. Акцент зроблено на важливості своєчасного початку реабілітаційних заходів, зокрема на перших етапах після стабілізації стану пацієнта. Рання реабілітація є важливою для запобігання розвитку ускладнень, таких як тромбози, пролежні, контрактури, гіпостатична пневмонія, що виникають через низьку рухову активність. Основною метою реабілітації є повернення пацієнта до максималь- но можливого рівня фізичних, когнітивних, емоційних і соціальних функцій. Мультидисциплінарний підхід, який включає лікарів, фізіотерапевтів, ерготерапевтів, логопедів та інших фахівців, визнаний найбільш ефективним для досягнення оптимальних результатів. Важливим компонентом є мобілізація пацієнтів, яка має розпочинатися якомога раніше, що сприяє поліпшенню рухових функцій та загального стану здоров’я. Активна участь пацієнта в процесі реабілітації, включаючи виконання вправ для повсякденної активності (ADL), також відіграє ключову роль у відновленні. Пізня реабілітація є не менш важливою, оскільки продовження відновлювальних заходів після виписки з лікарні допомагає знизити ризик функціональних погіршень та поліпшити якість життя пацієнта. Зокрема, дослідження демонструють, що реабілітація, яка триває впродовж року після інсульту, сприяє значному покращенню функціональних показників і рівня самостійності пацієнтів. Таким чином, сучасні методи реабілітації після ішемічного інсульту включають як ранні, так і пізні етапи, і їхня тривалість та інтенсивність мають бути індивідуально адаптовані до стану пацієнта.
Keywords: ішемічний інсульт; реабілітація після ішемічного інсульту; рання реабілітація; пізня реабілітація; нейрореабілітація; гостре порушення мозкового кровообігу; реабілітація після гострого порушення мозкового кровообігу