О. Лотоцький у Празі: від політичних змагань до науково-викладацької роботи - Михайленко, Г. М. (Видавництво НДУ ім.М. В. Гоголя, 2017)
Стаття відтворює діяльність Олександра Лотоцького протягом декількох років перебування у Празі. Замість участі у політичних змаганнях на українських теренах протягом 1917-1920 рр. О. Ло- тоцькому випадає нагода зайнятися викладацькою, просвітницькою та науковою діяльністю. У статті відображено, що такі умови склалися в середовищ української еміграції в Празі. Прослідковано участь О. Лотоцького у роботі навчальних установ: український вільний університет, Українська господарська Академія в Подебрадах, Український високий педагогічний інститут ім. М. Драгоманова, Український інститут громадознавства. Також зазначено, що науково-організаційну діяльність діяч мав можливість провадити, беручи участь у роботі таких організацій: Товариство "Ліга української культури", Українське історично-філологічне това- риство, Український республікансько-демократичний клуб. Відтворення цього етапу творчої активності О. Лотоцького роз- ширює уявлення щодо сторінок інтелектуальної біографії науковця.
The proposed article reproduces several years of Alexander Lototskiy's life in Prague. Instead of participating in political competitions in Ukraine during 1917-1920. O. Lototskiy had the opportunity to engage in teaching, educational and scientific activities. The article shows that such conditions were not in the Ukrainian lands, but among the Ukrainian emigration environment in Prague. The author studied O. Lototskiy's role in the work of such educational institutions as the Ukrainian Free University, the Ukrainian Academy of Economics in the Podebrady, the Ukrainian High Pedagogical Institute of M. Drahomanov, Ukrainian Institute of Social Science. It is also noted that he had the opportunity to conduct scientific and organizational activities by participating in the work of the following organizations: Society "League of Ukrainian Culture", Ukrainian Historical and Philological Society, Ukrainian Republican- Democratic Club. The reproduction of this stage of O. Lototskiy's creative activity extends the information field of his intellectual biography.
Keywords: О. Лотоцький; інтелектуальна біографія; викладацька діяльність; O. Lototskiy; intellectual biography; Ukrainian emigration