Мотиваційний потенціал гейміфікації у навчанні іноземної мови в ЗЗСО з урахуванням критеріїв відбору та стратегії її реалізації - Прокопчук, Н. Р. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті досліджено мотиваційний потенціал гейміфікації у навчанні іноземної мови в закладах загальної середньої освіти та визначено критерії відбору її інструментів і стратегій реалізації на старшому етапі навчання. Актуальність дослідження зумовлена процесами цифровізації освіти, зростанням вимог до рівня іншомовної підготовки учнів і необхідністю підвищення їх навчальної мотивації. Метою статті є теоретичне обґрунтування ролі гейміфікації у навчанні іноземних мов та систематизація її інструментів і стратегій застосування. Методологічну основу дослідження становлять методи аналізу, синтезу та анкетування. Результати дослідження засвідчують, що гейміфікація сприяє підвищенню внутрішньої та зовнішньої мотивації старшокласників, активізації їх пізнавальної діяльності та розвитку іншомовної комунікативної компетентності. Узагаль нено основні інструменти гейміфікації, а також визначено критерії їх відбору. Виокремлено чотири групи стратегій використання гейміфікації на уроках англійської мови та обґрунтовано ефективність поєднання цифрових і тради ційних засобів навчання. Отримані результати підтверджують доцільність системного впровадження гейміфікації в освітній процес на старшому етапі навчання.
Keywords: гейміфікація, навчальна мотивація, старша школа, цифровізація освіти, навчальні інструменти, освітні стратегії