ЩОДЕННИК професора Михайла Бережкова. Частина 2. Перші потрясіння і затишшя (1905–1913) - Кривобок, О. П. (Видавництво НДУ, 2022)
Дане видання продовжує розпочату раніше публікацію щоденників російського та українського наукового і освітнього діяча, краєзнавця М. М. Бережкова (1850–1932). До другої частини увійшли щоденники, які охоплюють період Першої російської революції 1905–1907 років, мирний період між революцією та роком початку Першої світової війни, а також щоденник спостережень за подіями російсько-японської війни 1904–1905 років. Щоденникові записи висвітлюють хроніку особистого життя і зустрічей професора на фоні повсякденного життя Ніжина та найближчих місцевостей, подають значну кількість інформації про події та процеси у середовищі інтелігенції, духовенства та чиновництва в українських землях під владою Російської імперії на початку ХХ ст., етнографічні спостереження, роздуми тощо. Для науковців, викладачів, студентів, краєзнавців та всіх, хто цікавиться історією України та Чернігівщини.