ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДУ АРТ ТЕРАПІЇ В РОБОТІ З ПТСР - Фоміних, Юлія Ігорівна (My University, 2023)
Магістерська робота присвячена дослідженню, яке полягає у з’ясуванні особливостей застосування методу арт-терапії у роботі з ПТСР підлітків.Предоставлено результати теоретичного та емпіричного дослідження. У першому розділі розкрито, що посттравматичний стресовий розлад виникає внаслідок впливу на організм людини психотравмуючої ситуації, наслідки якої несуть безпосередню загрозу для життя. У другому розділі з’ясовано, що підлітки також належать до категорії людей, які відчувають вплив на собі психотравмуючих подій. У третьому розділі з’ясовано, що у використанні арт-терапії як методу психологічної допомоги, в цілому немає обмежень, оскільки це доволі унікальний напрям, у якому поєднані мистецтво, творчість і зцілення на найбільш високому емоційному та психологічному рівні.
The Master's thesis is dedicated to the research that aims to investigate the peculiarities of applying art therapy in working with adolescent PTSD. The results of both theoretical and empirical research are provided. In the first chapter, it is explained that post-traumatic stress disorder (PTSD) arises as a result of a human being exposed to a psychologically traumatic situation that poses an immediate threat to life. In the second section, it is revealed that teenagers also belong to the category of people who are affected by traumatic events. In the third chapter, it is revealed that there are generally no limitations in the use of art therapy as a method of psychological assistance, as it is a quite unique approach that combines art, creativity, and healing on a highly emotional and psychological level.
Keywords: арт терапія; ПТСР; стрес; методи арт терапії