РЕАЛІЗАЦІЯ БАЗОВИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ У ФАХОВІЙ ДІЯЛЬНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА - Михаськова, М. А. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2017)
У статті проаналізовано базові компетенції, які реалізуються у фаховій діяль-ності майбутнього вчителя музичного мистецтва. Відповідно до нормативних документів, які регламентують освітньо-кваліфікаційні характеристики спеціа-ліста, конкретизуються соціально-особистісні, загальнонаукові, інструмен-тальні, загальнопрофесійні та спеціалізовано-професійні компетенції. На думку автора, вони формуються в процесі діяльності спеціаліста музичного мис-тецтва й реалізуються в уміннях і здатностях фахівця. Визначено, що кожному завданню відповідає компетенція, яка формується системою професійних умінь. Фахова підготовка музиканта визначається метою і змістом музично-освітньої діяльності в школі (сприйманням й естетичним ставленням до музики, засвоєн-ням музичних знань, формуванням виконавських умінь). Наголошено, що спе-ціальність "Музичне мистецтво" охоплює завдання інструментально-виконав-ської, диригентсько-хорової, вокальної, музично-теоретичної та методичної підготовки в різних умовах діяльності (загальноосвітній навчальний заклад, дошкільний навчальний заклад, музична школа, школа естетичного циклу, ансамблі, інструментальні колективи). Обґрунтовано, що вчитель музичного мистецтва повинен засвоїти завдання професійної діяльності відповідно до базових компетенцій спеціальності.
Keywords: базові компетенції; завдання діяльності; учитель музичного мистецтва