Про функційне формування психічної діяльності на свідомісному етапі - Зеленько, О. А. (Видавництво НДУ імені Миколи Гоголя, 2020)
Автором визначаються взаємозв’язані загальна соціальна й часткова наукова проблеми. Вони ним кваліфікуються як актуальні, що (бачиться йому) мають розв’язуватися науково, зважаючи на засилля популізму, посталого реакцією на успадкований з недалекого минулого всесильного бюрократизму. Автор бачить вирішення часткової й опосередковано загальної проблем опертям на регенеровану ним категорію методології у вигляді парадиг-мально сформульованої соціальної педології. Вона сформована на основі осмислення, зважаючи на сучасну ситуацію у галузі, тріадної фізіолого-психо-соціальної категорії загальної категорії свідомості, яка антрополо-гізується суб’єктивізованим об’єктом дослідження у вигляді елітника, що має демократизувати суверенну Україну. Розв’язувана проблема транс-формування вищої школи постає засобом інтенсифікування підготовки у соціально-рівневому елітному університеті резерву реформаторів, що мають замінити успадкованих з минулого бюрократичних функціонерів. Наголошується також на міжпредметності вирішуваних проблем, синтезі психології та мовознавства.
Keywords: демократизація; елітник; ізоморфізм