Переживання та усвідомлення життєвих подій як явище внутрішнього світу особистості - Кресан О. Д. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2020)
Внутрішній світ людини є психологічним явищем, яке не до кінця операціоналізоване і визначене в психології, оскільки, з одного боку, становить науковий термін, а з іншого – метафору. Ми ніби й розуміємо, про що йдеться, проте складно дослідити і науково обґрунтувати це поняття. У філософії та психології було чимало спроб пояснити це явище. Так, у феноменології Е.Гуссерля, а пізніше у філософії А.Шюца та інших авторів зустрічаємо поняття життєвого світу, під яким розуміють світ повсякденності, який потрібно пізнавати і який є підґрунтям кожного пізнання, насамперед, наукового [2; 7]. У психології внутрішній світ вивчається у феноменологічній теорії К.Роджерса,де автор розглядає його як внутрішню реальність, суб’єктивний світ [6].
Keywords: переживання; усвідомлення; внутрішній світ; особистість