Жанр щоденника в сучасній українській літературі - Станкевич, Христина Миколаївна (My University, 2020)
У роботі виявлено художні особливості жанру щоденника на матеріалі сучасної української літератури. У першому розділі висвітлено теоретичні аспекти, які є базовими для нашого дослідження, зокрема, окреслено основні проблеми документальної літератури на межі століть, розглянуто жанровий поділ документалістики, простежено ґенезу та жанрову специфіку щоденника. Другий розділ присвячено практичному дослідженню. Тексти представників сучасної літератури подано у межах тричленної парадигми, яка відображає посилення художнього первня і відхід від ортодоксальної документальної основи. Ідеться про форми фактографічного, белетризованого та белетристичного щоденника.
Наукові керівники – докт. наук із соціальних комунікацій, професор кафедри української літератури, методики її навчання та журналістики Т. А. Дзюба; канд. філол. наук, доцент кафедри української літератури, методики її навчання та журналістики О. М. Капленко
Keywords: сучасна українська література, документальна література, фактографічний щоденник, белетризований щоденник, белетристичний щоденник