"Марко" Олександри Білозерської як одна з перших згадок про ляльку-мотанку в українській літературі - Стахурська-Козоріз, А. В. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2019)
У статті розповідається про унікальну згадку про ляльку-мотанку в українській літературі. Свою ляльку Олександра Михайлівна Білозерська назвала Марком. Вона любила ляльку як свою дитину. Стало відомо, що письменниця мала дві ляльки. Одна – лялька-мотанка-немовля, а інша – мотанка з шитими елементами та вишитою сорочкою. Як визначає автор, через гру в ляльки дівчинка вчиться материнству. Автор аналізує листа Пантелеймона Олександровича Куліша, в якому письменник згадує про цю ляльку. У листі він ляльку називає "леля". Також у роботі розглянуто окремі аспекти стосунків між подружжям. У результаті автор приходить до висновку, що дітьми у подружжі Кулішів стали їхні твори літератури.
Keywords: лялька-мотанка; леля; лялька-немовля