Рекламний дискурс: структурно-семіотичний і функційний аспекти - Бондаренко, А. І. (My University, 2022)
У світлі когнітивно-дискурсивної парадигми актуальною мовознавчою проблемою є вивчення дискурсів різних типів. Pекламний дискурс привер-тає увагу підтриманням тривалої комунікації, афективно – оцінним впливом і формуванням поведінкових стереотипів. Його роль у соціокультурному просторі визначає взаємодія рекламних текстів із суспільно-істо-ричним, філософсько-світоглядним, психологічним та іншими контекстами. Тому мовні засоби та механізми соціокультурного кодування в рекламному дискурсі потребують уваги дослідників. У пропонованій розвідці розглянуто проблему взаємодії вербальних і невербальних знаків у реалізації функцій рекламного дискурсу. У процесі дослідження використано дескриптивний, дистрибутивний і контекстуально-інтерпретаційний методи. Визначено, що знакова репрезентація рекламних текстів залежить від їхніх тематичних і структурно-семантичних особливостей. Сприйняття реклами відбувається завдяки взаємодії першої та другої сигнальних систем. Рекламний дискурс є комерційно та суспільно зорієнтованим. Його спрямовано на реалізацію інформативної, аксіологічної, когнітивної, волюнтативної й інших функцій. Важлива роль належить маніпулятивній функції, за допомогою якої підпоря-ковують почуття, наміри та дії реципієнта.
In the light of the cognitive-discursive paradigm, the study of discourses of various types becomes an important scientific task. Advertising discourse attracts attention by maintaining long – term communication, affective and evaluative influence, and forming stereotypes of behaviour. Its role in the sociocultural space is determined by the interaction of advertising texts with social – historical, philosophical, psychological and other contexts. Therefore, linguistic means and mechanisms of sociocultural coding in advertising discourse require the attention of researchers. The paper examines the problem of the interaction of verbal and non – verbal signs in the realisation of the functions of advertising discourse. It makes use of the descriptive, distributive and contextual – interpretive methods. The paper establishes that the symbolic representation of advertising texts depends on their thematic and structural – semantic features. Perception of advertising occurs due to the interaction of the first and second signal systems. Advertising discourse is commercially and socially oriented. It is meant to perform informative, axiological, cognitive, imperative and other functions. An important role belongs to the manipulative function whereby the recipient’s feelings, intentions and actions are acted upon.
Keywords: рекламний дискурс; волюнтативна функція; комерційна реклама; соціальна реклама; вербальні знаки; невербальні знаки; рекламний текст; інформативна функція; аксіологічна функція; когнітивна функція; маніпулятивна функція