ПРОЕКТНА КУЛЬТУРА КЕРІВНИКА: СУТНІСТЬ ПОНЯТТЯ - Шевчук, М. О.; Доліна, І. В. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2017)
У статті розкривається актуальність процесу формування проектної культу- ри в сучасних умовах, акцентується увага на тому, що сьогодні складовою частиною професійної підготовки фахівця будь-якого профілю (і майбутнього керівника у тому числі) є проектна культура, яка здійснює вирішальний вплив на процес і результат професійної діяльності, сприяє зростанню продуктивності та ефективності праці. Авторами проводиться аналіз наукової психолого- педагогічної літератури стосовно визначення поняття "проектна культура керівника". Для з’ясування сутності даного терміну поетапно порівнюються точки зору різних науковців і тлумачення словників та енциклопедій таких понять, як "культура", "проектування", "проектна культура". Автори дійшли висновку, що проектна культура керівника пов’язана із засвоєними історично нагромадженими надбаннями суспільства у проектній сфері, які забезпечують творчу діяльність з розв’язання проблем функціонування та розвитку органі- зації у процесі виконання проектів. Сформованість проектної культури у наш час стає необхідною умовою успішної діяльності керівника будь-якого рівня, оскільки дає змогу знайти оптимальне сполучення проектних цілей і результа- тів за рахунок ефективного використання всіх структурних елементів проекту.
Keywords: проектування; педагогічне проектування; культура; проектна культура керівника