З золотого гніздечка Заньковецької. Ніжинські родини в колі видатної актриси. - Онищенко, Надія (ПП Лисенко М.М., 2020)
Збірник публікацій члена Національної спілки журналістів України з 1987 року, уродженки Чернігівщини Надії Онищенко, директорки Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою Ніжинського держуніверситету імені Миколи Гоголя, — це результат багаторічного пошуку авторки маловідомих або й зовсім незнаних нашим загалом сторінок ніжинської, а відтак і загальнонаціональної історії за чітко окресленою темою – наша землячка Марія Заньковецька в колі талановитих і патріотичних ніжинських родин. Найголовніша цінність цих своєрідних нарисів у тому, що фактологічним тлом для них послужили результати власних пошуків авторки за двома головними напрямками: рідкісні публікації тогочасної періодики, архівні документи та спогади сучасників великої української акторки. Для викладачів вищих навчальних закладів, учителів, аспірантів, магістрантів, студентів, усіх, хто цікавиться історією української культури, краєзнавців, котрі вивчають історію Чернігівщини та її славетні постаті.
Keywords: Ніжин; Марія Заньковецька; Українсьький національний театр; Українське національно-культурне відродження