СТАН СЦЕНІЧНОГО ХВИЛЮВАННЯ СТУДЕНТІВ-СПІВАКІВ У ПРОЦЕСІ ВИКОНАННЯ НАВЧАЛЬНОГО РЕПЕРТУАРУ ТА ЙОГО ПРИЧИНИ - Тімакова, Ю. С. (НДУ імені Миколи Гоголя, 2020)
У статті розглядаються механізми виникнення сценічного хвилювання студен- тів-співаків до і під час виступу та даються методичні поради щодо управління їх психофізичним станом. Вони можуть бути корисними не лише для вокалістів, а й для всіх музикантів-виконавців, оскільки порушене коло питань значною мірою стосується психології музичної творчості. Стаття природно не претен- дує на вичерпне вирішення означеної проблеми, адже ціла низка питань виноситься на обговорення, що, у свою чергу, дає можливість і надалі досліджу- вати проблему різнобічно, керуючись рекомендаціями видатних музикантів- виконавців, педагогів та психологів.
Keywords: сценічне хвилювання; виконавці; педагоги-співаки