Лялька-мотанка як оберіг для українського воїна - Стахурська-Козоріз, А.В. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
У статті розповідається про мотанки-обереги, які створюються для українських військових. Показано сутність оберегу та ставлення до нього українців. Досліджено, що оберіг потрібно не тільки виготовляти за певними правилами та дотримуватися усталених норм, але потрібно запрограмувати його на оберегову функцію. У даній статті на прикладі створення мотанок-оберегів майстринями з різних регіонів України, показано регіональне різноманіття, кількість таких заходів, цікавість цими майстер-класами ЗМІ. Викладено погляди майстринь на особливості ляльки-оберега. Досліджено, що виготовляють такі мотанки для бійців жінки та діти. Бійці за допомогою цих оберегів згадують мирне життя, жінок, дітей. Стало відомо, що не має нічого кращого ніж подарунок від дитини, це піднімає дух воїна, адже воюють вони саме за цих дітей. Доведено важливість продовження збереження цієї традиції.
Keywords: лялька-мотанка; українська культура; АТО