Наукова, культурно-просвітницька та релігійна діяльність Марка Грушевського (1865-1938) - Стахурська, А. В. (Видавництво НДУ ім.М. В. Гоголя, 2017)
У статті розповідається про діяльність Марка Гэушевського, який був педагогом, священиком, етнографом, краєзнавцем. Викладено погляди про нього різних дослідників. Розкривається питання про вагомість творчого доробку етнографа. Він першим почав дослі- джувати культуру, історію та психологію дитячого життя. Його праця дає можливість усвідомити побут та культуру людей тієї епохи до зміни державного устрою та світогляду людей. Дослі- дженнями Марка Гэушевського можуть користуватися етнографи, педагоги, краєзнавці, історики, музейні працівники, учні в школі тощо
The article describes the work of Mark Hrushevsky, who was a teacher, priest, ethnographer. The views of different researchers are presented. The article deals with the importance of the creative work of the ethnographer. He first began to explore the culture, history and psychology of childhood. His work makes it possible to understand the life and culture of people of that era to change the state structure and outlook of people. The researches of Mark Hrushevsky can be used by ethnographers, educators, ethnographers, historians, museum workers, students at school, and others like that.
Keywords: Марко Грушевський; лялька-мотанка; Mark Hrushewsky; doll motanka