ОСОБЛИВОСТІ СТРЕСОСТІЙКОСТІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ - Коросько, Юрій Іванович (My University, 2023)
У роботі здійснено аналіз вітчизняної та зарубіжної літератури з питань впливу бойового стресу, найбільш суттєвих і характерних стрес-факторів та психологічних чинників, що впливають на стресостійкость військовослужбовців в умовах війни. Особлива увага була направлена на вивчення моделей подолання стресу та ресурсної основи особистості військовослужбовців. Розглянуто також методики, що запобігають розвитку посттравматичного стресового розладу. Використовуючи інтегративну модель подолання та стійкості BASIC Ph (М. Лаад) та модель стрес-ресурсного балансу, було виявлено взаємозв’язки між рівнем стресу, способами подолання через залучення особистих ресурсних каналів та ризиками постстресових ускладнень.
The paper analyzes the ukrainian and foreign literature on the impact of combat stress, the most significant and characteristic stressors and psychological factors that affect the resilience of military personnel involved in war. Particular attention was paid to the study of coping models and the personality resource basis of military personnel. The methods that prevent the development of post-traumatic stress disorder are also considered. Using the integrative model of coping and resilience BASIC Ph (M. Lahad) and the model of stress-resource balance, the interrelationships between the level of stress, ways of coping through the involvement of personal resource channels and the risks of post-stress complications were revealed.
Keywords: стресостійкість; бойовий стрес; гострий стресовий розлад; посттравматичний стресовий розлад; посттравматичне зростання; копінг-стратегії; копінг-ресурси; модель стресоподолання; ресурсний канал