Архівна збірка архієпископа Філарета (Гумілевського): легенди та історична реконструкція - Гейда, О. С. (Видавництво НДУ ім.М. В. Гоголя, 2017)
Стаття присвячена реконструкції складу та виявленню місцезна- ходження архівної збірки Чернігівського архієпископа Філарета (Гумі- левського), яка довгий час вважалася втраченою. Для з'ясування поставлених питань були залучені матеріали друкованих та руко- писних описів колекції музею Церковно-археологічного товариства при Київській духовній академії, укладених М. Петровим та О. Лебе- дєвим, звітна документація про діяльність Церковно-археологічного товариства, щоденникові записи А. І. Страдомського, а також пуб- лікації дореволюційних істориків М. Лілеєва та В. Дроздова про долю рукописної колекції Філарета (Гумілевського). Крім того, в результ- аті пошуків вдалося зібрати та уточнити біографічні відомості про осіб, які були причетними до передачі означеної колекції, викорис- товуючи клірові відомості та формулярні списки. Схарактеризова- но зміст архівної колекції та етапи її передачі до музейних установ.
The article is devoted to the reconstruction of the composition and finding the location of the archival collection of the Archbishopric of Chernihiv, Filaret (Gumilevsky), which for a long time was considered lost. In order to find out the questions, the materials of the printed and manuscript descriptions of the collection of the Museum of the Church and Archaeological Society were rised, concluded by M. Petrov and O. Lebedev, reporting documentation on the activity of the church and archaeological society, diary records of A. I. Stradomsky, as well as publications of prerevolutionary historians M. Lileeva and V. Drozdov about the fate of the manuscript collections of Filaret (Gumilevsky). In addition, as a result of the searches, it was possible to collect and specify biographical information about persons who were involved in the transmissions of a known collection using information and form lists. Its content is described, as well as the stages of transfer to museum organizations
Keywords: Чернігівській архієпископ Філарет (Гумілевський); архівні колекції Чернігівської єпархії; Chernigov Archbishop Filaret (Gumilevsky); Church-Archaeological Society of the Kiev Theological Academy