Епізоди передісторії кінематографу: камера-обскура та «привид Пеппера» - Корнєєва, Л. Л. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2024)
У статті йдеться про два технічні винаходи, які базуються на оптичних (візуальних) ефектах і які стали певними кроками у наближенні до появи кінематографу. Якщо найважливішою технологічною основою синематографу братів Люм’єрів стала фото-графія, то прообразом самої фотокамери була камера-обскура. «Привид Пеппера», зі своєї сторони, став важливим етапом практичної реалізації ідеї рухомих віртуальних сценічних образів та об’єктів.
Keywords: камера-обскура; «привид Пеппера»; передісторія кіно; візуальна ілюзія; оптична ілюзія; спецефекти в кіно