Переживання та усвідомлення людиною травматичних і кризових подій - Кресан О. Д. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2020)
Травматичні та кризові події не є новою проблемою дослідження у сучасній психології. Їх комплексне вивчення розпочалося ще на початку ХХ століття й активно відбувалося в 70-х – 80-х роках у різних країнах (У.Бауманн, Ю.Ф.Василюк, П.Крістіан, Д.Калшед, Б.Колодзін, Е.Ліндеманн, М.Перре, Р.Раге, Т.Холмс, Х.Хурме та ін.). На сьогодні проблема залишається актуальною з одного боку внаслідок збільшення кількості психотравмуючих факторів, що впливають на особистість кожного дня та зниження опірної здатності психіки протистояти випробуванням і стресам – з іншого. Особливо значущим з огляду на вище зазначене нам здається суб’єктивний аспект даної проблеми, зокрема усвідомлення людиною свого травматичного досвіду та переживання кризових подій і ситуацій.
Keywords: переживання; усвідомлення; травматичні події; кризові події