Політична діяльність української православної ієрархії в добу "Руїни": єпископ Мефодій (Максим Филимонович) - Морозов, Олександр Сергійович (My University, 2013)
Автор розкриває участь українського православного духовенства в подіях Ніжинської "Чорної ради" та "Руїни". Особливу увагу приділено діяльності ніжинского протопопа Максима Филимоновича (згодом - єпископа Мефодія)
Keywords: Ніжин; історія; Гетьманщина; Лівобережна Україна; Чорна рада; протопоп Максим Филимонович; єпископ Мефодій; Лазар Баранович; Яким Сомко; Василь Золотаренко; Іван Брюховецький