ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ПАМ’ЯТІ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ - Шеляг, Зоя Миколаївна (My University, 2023)
Магістерська робота присвячена дослідженню особливості розвитку пам’яті дітей дошкільного віку. Представлено результати теоретичного та емпіричного дослідження. У першому розділі розкрито теоретичні засади вивчення пам’яті людини психологічною наукою; сутність пам’яті як компонента психіки особистості; види, процеси та проблема розвитку пам’яті особистості; смислову пам’ять як найвищий рівень розвитку пам’яті людини. У другому розділі розглянуто особливості розвитку пам’яті сучасних дітей дошкільного віку. Пам’ять схарактеризовано як особливу психологічну систему, що розвивається і вдосконалюється завдяки накладанню нових зв’язків і утворень на вже існуючі. У третьому розділі досліджено розвиток пам’яті сучасних дітей 6-7 років. З’ясовано, що словесна пам’ять прямо пропорційна пам’яті на цифри та смисловій пам’яті старших дошкільників, одночасно, є обернено пропорційною образній і опосередкованій. Пам’ять на цифри тісно пов’язана з образною й опосередкованою та обернено пропорційна опосередкованій. Образна пам’ять прямо пов’язана з опосередкованою й обернена залежність із смисловою, проте опосередкована пам’ять характеризується протилежними взаємозв’язками з смисловою та словесною видами пам’яті у дітей 6–7 років. Одержані результати можуть бути використані у системі діяльності перагога та практичного психолога.
Keywords: психологія; пам’ять; діти дошкільного віку; словесна пам’ять; смислова пам’ять; образна пам’ять; опосередкована пам’ять; психологічні особливості розвиток дітей; пізнавальна сфера