Тричі перший: видатний український мореплавець та географ Юрій Лисянський - Шевченко, Віктор Олексійович (My University, 2020)
Шевченко В.О. Тричі перший: видатний український мореплавець та географ Юрій Лисянський. – Ніжин: Видавець ПП Лисенко М.М., 2020. – 98 с.
Книга, що пропонується до уваги читачів, – це історична розповідь про життя та подорожі першого в історії Російської імперії навколосвітнього мореплавця, українця за походженням, нащадка шляхетної козацької родини з Ніжина, Юрія Федоровича Лисянського (1773‐1837). Висвітлено його діяльність як першовідкривача‐дослідника, географа, картографа, етнографа. Видання 2‐е, виправлене та доповнене. Книга буде корисною для професійних географів, істориків, вчителів, краєзнавців, мандрівників, студентів, учнів та всіх, хто цікавиться історією географічних відкриттів. Книга друкується з дозволу родини автора, з незначними виправленнями та доповненнями за виданням: Шевченко В.О. Тричі перший (видатний мореплавець та географ Юрій Лисянський). – К.: ДНВП «Картографія», 2003. – 128 с. Упорядники висловлюють щиру вдячність персонально доньці автора Ірині Вікторівні Шевченко та керівництву ДНВП «Картографія» за сприяння у виданні книги.