ОСОБЛИВОСТІ ПСИХОЕМОЦІЙНОГО СТАНУ ВИМУШЕНО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ - Шевченко, Ліна Вікторівна (My University, 2024)
Магістерську роботу присвячено теоретичному обґрунтуванню та емпіричному дослідженню психоемоційного стану особистості в кризових умовах, а саме особливостям переживання стану невизначеності вимушено переміщеними особами. Розглянуто теоретичні аспекти вивчення питання психоемоційного стану особистості в кризових умовах. Досліджено, що психоемоційний стан, який виникає в результаті психотравмівної події або в ситуації, коли труднощі перевищують внутрішні ресурси людини та здатність впоратися з ними без зовнішньої допомоги, називається кризовим. Акцентовано увагу на тому, що вимушене переселення є однією з найінтенсивніших психотравмуючих подій, з якою може зіткнутися людина. З’ясовано, що українці за кордоном часто відчувають сильний стрес, депресію, фрустрацію, тривожність, невизначеність, агресивність тощо. Здійснене емпіричне дослідження продемонструвало, що переживання стану невизначеності вимушеними переселенціями дійсно має свої особливості. Вагому роль в цьому відіграє вік, досвід перебування на особливо небезпечних територіях, вимушена евакуація та постійне відчуття небезпеки, що породжує хронічну напругу, яка негативно впливає на психоемоційний стан людини. На заключному етапі дослідження була здійснена спроба сформувати практичні рекомендації щодо надання психологічної допомоги вимушеним переселенцям у кризових умовах.
Keywords: психоемоційний стан; кризові умови; психотравмуючі події; вимушене переселення; переміщені особи; біженці; мігранти; невизначеність; тривожність; стрес