ОСОБЛИВОСТІ ЛЕЙКОЦИТАРНОЇ ФОРМУЛИ КРОВІ ТА ГЕТЕРОФІЛ- ЛІМФОЦИТАРНОГО ІНДЕКСУ У ПТАХІВ РЯДУ PASSERIFORMES ЗА УМОВ ПАРАЗИТАРНОЇ ІНВАЗІЇ - Кравцова , А. Ю.; Ликова, І. О. (НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
У статті представлено результати дослідження показників лейкоцитарної формули крові та гетерофіл-лімфоцитарного (Г/Л) індексу у птахів ряду Passeriformes з різним статусом паразитарної інвазії. Метою роботи було з’ясу вання особливостей імунологічної відповіді організму птахів за умов наявності гемопаразитів та оцінка показників лейкоцитарної формули крові та гетерофіл лімфоцитарного індексу (Г/Л) як маркерів фізіологічного стану. Матеріалом дослідження слугували мазки крові представників родин Turdidae, Emberizidae та Laniidae. Лейкоцитарну формулу визначали за стандартною методикою з підрахунком відсоткового вмісту гетерофілів, еозинофілів, моно цитів, лімфоцитів і базофілів, а також розрахунком Г/Л індексу. У результаті дослідження встановлено, що наявність гемопаразитів супрово джується характерними змінами лейкоцитарної формули крові, зокрема підвище нням частки гетерофілів і зниженням вмісту лімфоцитів, що зумовлює зростан ня значень Г/Л індексу. Найбільш виражені зрушення зафіксовано у інвазованих птахів родин Turdidae, а саме: вид дрізд співочий (Turdus philomelos Brehm, 1831) – 0,95, дрізд чорний (Turdus merula Linnaeus, 1758) – 1,52 та родини Emberizidae, вид вівсянка звичайна (Emberiza citrinella Linnaeus, 1758) – 1,02, а максимальні значен ня Г/Л індексу виявили у сорокопуда тернового (Lanius collurio Linnaeus, 1758) – 1,67, що може свідчити про підвищений рівень фізіологічного стресу та напру ження імунної системи. Отримані результати підтверджують чутливість лейкоцитарної формули крові та Г/Л індексу до паразитарного навантаження і обґрунтовують доціль ність їх використання як інформативних показників для оцінки фізіологічного та імунного стану диких птахів.
Keywords: лейкоцитарна формула; гетерофіл-лімфоцитарний індекс; гороб цеподібні (Passeriformes); Haemoproteus spp.; Microfilaria