Екосистемний підхід до організації самостійної роботи студентів-музикантів як основа формування самоосвітньої компетентності - Раструба, Т. В.; Дідук, І. А. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті на основі емпіричного дослідження діагностовано реальний стан самостійної роботи студентів музичних спеціальностей та виявлено суперечність між усвідомленням її необхідності та системними бар’єрами реалізації. Зафіксовано феномен «кризи очікувань» і зростаючу залежність від інструментів штучного інтелекту. Обґрунтовано екосистемний підхід, що базується на індивідуалізації освітнього маршруту, рефлексивності та цифровій інтеграції. Структуровано чотири функціональні блоки цифрових інструментів та систематизовано педагогічні умови формування само освітньої компетентності майбутніх музикантів.
Keywords: самостійна робота, самоосвітня компетентність, студенти-музиканти, цифрові технології, штучний інтелект, академічна автономія, Soft Skills, екосистемний підхід