СОЛЬНИЙ КОНЦЕРТ ВОКАЛІСТА: ТРАДИЦІЙНІ ТА ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ - Ступак, Тетяна Юріївна (My University, 2025)
У дослідженні проаналізовано становлення сольного вокального концерту та визначено його жанрові особливості у класичній традиції. Розкрито історичні передумови формування концертної форми, окреслено її структурні принципи, роль індивідуальної інтерпретації та усталені критерії академічної виконавської культури. Висвітлено значення української концертної традиції, що ґрунтується на поєднанні професійної вокальної школи, психологічної глибини та національної стилістики. Особливу увагу приділено сучасним тенденціям трансформації сольного концерту, які зумовлені розвитком мультимедійних технологій, театралізацією сценічної дії, міждисциплінарними підходами та розширенням жанрової гнучкости. Проаналізовано зміни у взаємодії виконавця з авдиторією, зокрема вплив нових технологій. Дослідження демонструє, що сучасний сольний концерт поєднує традиційні виконавські моделі з новими сценічними форматами, формуючи оновлену концепцію артистичної презентації вокаліста. Створена авторська інтерпретація концертної програми підтверджує можливість гармонійного синтезу класичного репертуару з актуальними технологічними й художніми засобами, а також підкреслює важливість драматургічної логіки та індивідуального творчого бачення у побудові сучасного сольного виступу.
Keywords: сольний концерт вокаліста; класичний концерт; сучасний концерт; жанрова традиція; структурні принципи; сценічна інтерпретація; концертна драматургія; інноваційні тенденції; мультимедійні формати