ШКІЛЬНА ОСВІТА США В КОНТЕКСТІ КУЛЬТУРНОЇ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Ельбрехт, О. М. (Навчально-науковий відділ ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», 2019)
Глобалізація є важливою тенденцією розвитку суспільства, яка глибоко змінює світ у соціальному, економічному та культурному відношенні. У статті проаналізовано праці вітчизняних і зарубіжних учених, в яких культурна глобалізація розглядається як значущий, разом з тим суперечливий, фактор розвитку освіти. В цьому контексті задачі освіти вчені вбачають у залученні молоді до набуття життєвого досвіду в глобальному світі, до спілкування в рамках інших культур, формування готовності до міжкультурного діалогу. Автором подаються статистичні дані Бюро перепису населення США, які засвідчують особливості демографії країни, яка відзначається культурною й етнічною різноманітністю, в тому числі серед дітей шкільного віку. Зростаючу різноманітність шкільної освіти американські освітяни розглядають як засіб заохочення до розроблення і впровадження в практику різних форм і методів навчання, спрямованих на індивідуальні освітні потреби, інтереси і можливості кожної дитини. В цьому контексті статусу освітньої політики США набуває міжкультурна (полікультурна/мультикультурна) освіта, що закріплено на законодавчому рівні.
Keywords: культурна глобалізація; суперечливість; фактор впливу; глобальна освіта; різноманітність; демократизація; міжкультурна взаємодія; міжкультурна освіта