Міфологемність мислення Дари Корній у романі «Щоденник Мавки» - Михальчук, Н. І.; Томко, В. Д. (НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
У статті укладено інтерпретаційну парадигму роману Дари Корній «Що денник Мавки», проаналізовано його проблематику, систему образів та особливості міфопоетики. Наголошується, що головна проблема роману – становище жінки в родині та у стосунках з чоловіком – доповнюється питаннями саможертовності жінки, її самореалізації, становища фатальної жінки, меркантильності у стосунках, зречення моральних принципів, проблемою митця, вільної лю дини. У роботі наголошується, що проблематика роману поглиблюється завдяки міфу: через використання відомих язичницьких та християнських міфологем. Серед міфопоетичних особливостей роману досліджено циклічність часу: зміна пір року та відповідно зміна ціннісних орієнтацій персонажа; проана лізовано ритуальну основу твору: досліджено як головна героїня прохо дить етапи ініціації, очищення та трансформації; розглянуто природу як сакральний простір.
Keywords: міфопоетика; міфопоетичний аналіз; міфологема; міфема; роман; ритуал; хронотоп