Творча синергія педагогів-музикантів Гоголівського університету Ніжина: регіональний і міжнародний вектори - Кавунник, О. А. (НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
У статті досліджено дефініцію «творча синергія» в контексті мистецько освітньої діяльності педагогів-музикантів Гоголівського університету Ніжина. Визначено її характерні ознаки. Висвітлено закономірність причи ново-наслідкового зв'язку ознак творчої синергії в мистецькому середовищі Ніжина від ХІХ століття й до сьогодення. Виокремлено регіональний та міжнародний вектори виконавської практики педагогів-музикантів, хорео графів, їх здобувачів із позицій прояву творчої синергії у містах регіонів України, країнах Європи. Схарактеризовано проведені на порубіжжі ХХ ХХІ століть у Ніжині, за межами міста наповнені творчою синергією при клади культурно-мистецьких проєктів педагогів-музикантів, хореографів, здобувачів. Проаналізовано співпрацю сценаристів, режисерів-постановни ків, диригентів і виконавців творчих колективів у підготовці та проведенні впродовж 2020-х років ХХІ століття в концертних Залах Гоголівського університету Ніжина урочистих концертів, регіональних конкурсів, усеукраїнських міжнародних фестивалів, творча синергія яких мала й має донині позитивне мистецьке відлуння, збережене у спогадах глядачів, на шпальтах регіональних, центральних мистецьких видань.
Keywords: творча синергія; музика; хореографія; публікації; комунікації; концерти; конкурси; фестивалі