МОНІТОРИНГ ВИДІВ РОСЛИН ТА ГРИБІВ, ЩО ПІДЛЯГАЮТЬ ОСОБЛИВІЙ ОХОРОНІ НА ТЕРИТОРІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ «ПИРЯТИНСЬКИЙ» ТА СМАРАГДОВОГО ОБ’ЄКТУ № UA0000077 - Миленко, Н. М.; Безпала, Т. М.; Чурилович, Р. П.; Тимченко, І. В. (My University, 2023)
В статті досліджується флора національного природного парку «Пирятинський» та Смарагдового об’єкту № UA0000077. Досліджено: кількість видів рослин та грибів, занесених до Червоної книги України; до Переліку видів рослин, що підлягають особливій охороні на території регіону; до додатків Конвенції про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування; до додатків Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES); до Європейського червоного списку тварин і рослин, що знаходяться під загрозою зникнення у світовому масштабі; до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи, що надає охоронний статус рослин та тварин в усьому світі (МСОП). Дослідження проводилися протягом 2012–2022 рр.
MONITORING OF PLANT AND MUSHROOM SPECIES SUBJECT TO SPECIAL PROTECTION ON THE TERRITORY OF THE NATIONAL NATURAL PARK "PYRYATYNSKY" AND EMERALD CITE No. UA0000077
The article examines the flora of the National Natural Park "Pyryatynsky" and the Emerald cite No. UA0000077. The following were studied: the number of plant and mushroom species listed in the Red Book of Ukraine; to the List of plant species subject to special protection in the region; to the annexes of the Convention on the Protection of Wild Flora and Fauna and Natural Habitats; to the appendices of the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES); to the European Red List of globally endangered animals and plants; to the Red List of the International Union for Conservation of Nature, which provides the protection status of plants and animals around the world (IUCN). Research was conducted during 2012–2022.
Keywords: червонокнижні види; Конвенції; Національний природний парк «Пирятинський»