Локальні війни в постбіполярний період - Калитка, Сергій Сергійович (My University, 2023)
Дана магістерська робота присвячена комплексному аналізу локальних війн у постбіполярний період світової історії. Перший розділ розглядає теоретичні засади дослідження локальних війн, включаючи визначення та класифікацію основних термінів, а також аналіз історичного контексту формування теорій локальних конфліктів. У другому розділі розкриваються особливості локальних конфліктів у постбіполярний період. Детально аналізуються політичні, економічні, технологічні та соціальні аспекти цих конфліктів, вказуючи на їхні взаємозв'язки та вплив на міжнародну безпеку. У третьому розділі робота зосереджена на розгляді способів попередження та інструментів вирішення локальних конфліктів, зокрема здійснюється аналіз миротворчої діяльності ООН у цьому контексті. Здійснюється оцінка ефективності міжнародних миротворчих механізмів та їхній внесок у стабілізацію ситуації в локальних конфліктах. Робота ставить перед собою завдання систематизувати інформацію з вивчення локальних війн, визначити закономірності їхнього виникнення та розвитку у постбіполярний період, а також розробити пропозиції щодо покращення міжнародного реагування на подібні конфлікти.
Keywords: локальні конфлікти; міжнародна безпека; міжнародне реагування