Психофізіологічні чинники толерантності до невизначеності особистості - Рудик, Надія Валеріївна (My University, 2024)
Робота присвячена комплексному дослідженню толерантності до невизначеності як важливої особистісної характеристики. Дослідження охоплює як теоретичний аналіз поняття, так і емпіричне дослідження його проявів у реальному житті. Вступ обґрунтовує актуальність теми дослідження, визначає мету та завдання роботи. В цьому розділі підкреслюється зростаюча роль толерантності до невизначеності в сучасному динамічному світі та обговорюються потенційні наслідки низького рівня цієї характеристики для особистого благополуччя та соціальної адаптації. Перший розділ присвячений детальному огляду існуючих теоретичних підходів до розуміння толерантності до невизначеності. Тут аналізуються різні визначення цього поняття, його історичний розвиток, а також зв’язки з іншими психологічними конструктами (тривожність, невротизм, самооцінка тощо). Особлива увага приділяється аналізу факторів, які впливають на формування та розвиток толерантності до невизначеності. Проаналізовано основні поняття дослідження в історичному дискусі, що надає історичний огляд розвитку поняття толерантності до невизначеності, починаючи від перших згадок у психологічній літературі до сучасних інтерпретацій. Тут також розглядаються різні теоретичні моделі, які пояснюють природу толерантності до невизначеності. Другий розділ присвячений проведенню оригінального емпіричного дослідження, описана процедура проведення дослідження, включаючи відбір вибірки, методи збору даних (анкетування, тестування) та статистичні методи обробки отриманих результатів. Зроблено аналіз результатів дослідження толерантності до невизначеності особистості та розглянуто статистичні зв’язки між толерантністю до невизначеності та іншими досліджуваними змінними. Отримані результати свідчать про те, що для підвищення рівня толерантності до невизначеності необхідно спрямувати зусилля на розвиток таких особистісних якостей, як самоповага, емоційна стійкість та здатність до саморегуляції. Це може бути досягнуто за допомогою різних психологічних методик, таких як когнітивно-поведінкова терапія, тренінги з управління стресом та розвиток емоційного інтелект
Keywords: толерантність до невизначеності; психологічне благополуччя; емпіричне дослідження