Кримський ханат на сторінках «Українського історичного журналу» - Богдяж, К. А. (Видавництво НДУ, 2021)
У статті аналізується специфіка висвітлення історії Кримського ханату в «Українському історичному журналі» у період з 1957 по 2017 рр. Авторка коротко висвітлює історію становлення УІЖ, досліджує специфіку ви- світлення історії Криму у публікаціях 1960-х рр., зміну тематики та кіль- кості статей, присвячених історії Кримського ханату у 1970-х рр. У роботі наголошується на існуванні табу на висвітлення історії кримських татар до початку 1960-х рр., виокремлюються причини цього явища. Крім цього, у дослідженні виділяються основні тренди статей, присвяче- них Кримському ханату протягом 1970-х рр., які заклали фундамент радянської історичної парадигми по відношенню до цього сегменту історичної науки. На основі кількісного аналізу публікацій «Українського історичного журналу» висвітлюється збільшення інтересу до історії Кримського ханства з боку наукової спільноти, а також поступове збіль- шення можливостей для проведення відповідних досліджень. Стаття розкриває специфіку процесу змін у тематиці та кількості публікацій у період Перебудови, який зменшив вплив ідеології на суспільно-політичне життя в СРСР. Дослідження розповідає про становлення нового погляду на історію Кримського ханату у 1990-х, яке відбулося завдяки поступової відмови від радянської ідеології. На основі контент-аналізу публікацій у дослідженні аналізуються складові історіографічної парадигми часів неза- лежної України по відношенню до історії Криму, які проявилися протягом 2000-х рр. Авторка висвітлює процес стрімкого збільшення інтересу до історії Криму після його окупації Російською Федерацією, який відобра- зився на кількості та тематиці статей відповідного спрямування в «УІЖ». Зокрема, у статті констатується принциповий перегляд концеп- туальних засад висвітлення історії Кримського ханату після 2014 р.
Keywords: Крим; ханат; український історичний журнал