Репрезентація лінгвокультурних кодів знахарського дискурсу - Бондаренко, А. І. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2019)
Актуальною проблемою мовознавства є вивчення фольклорних жанрів, що фігурують дотепер, як феноменів лінгвокультури. Лікувальні замов- ляння науковці найчастіше розглядають в аспекті волюнтативної та магічно-містичної функцій мовлення. Проте засоби й комунікативні меха- нізми лінгвокультурного кодування в знахарському дискурсі не були об’єк- том спеціальних досліджень. У пропонованій розвідці за допомогою сема- сіологічної процедури польового моделювання, дистрибутивного аналізу й контекстологічної інтерпретації розглянуто проблему репрезентації духовного, просторового, біоморфного й сенсорного лінгвокультурних ко- дів. Доведено, що їх знаково-мовна репрезентація залежить від жанрових, тематичних та структурних особливостей фольклорних текстів. Знахарський дискурс розгорнуто завдяки реалізації не тільки магічної, волюнтативної, але й естетичної, аксіологічної, експресивної та сугестивної функцій вербалізаторів лінгвокультурних кодів.
Keywords: знахарський дискурс; лікувальні замовляння; духовний код лінгвокультури; просторовий код лінгвокультури