Библейский код в романе М. Булгакова "Мастер и Маргарита" - Остапенко, Л. М.; Семендяй, Т. Ю. (Видавництво НДУ імені Миколи Гоголя, 2020)
Стаття присвячена визначенню oсoбливостей художньої рецепції Біблії в романі М. Булгакoва "Майстер і Маргарита". У дослідженні біблійного коду роману автори спростовують міф про апокрифічність твору письменника. У статті здійснено компаративний аналіз образів роману у зіставленні з біблійними прототипами, окреслено та інтерпретовано відхилення від першоджерела, визначено роль біблійних образів у розкритті ідейного змісту твору. У статті охарактеризовано особливості біблійного часу і простору та визначено їх функціональність у романі. Дослідження пока-зало, що урахування біблійного коду, який вміщує образи єршалаїмських розділів та особливості хронотопу роману, є надзвичайно важливим в осягненні авторського задуму.
Keywords: М. Булгакoв; "Майстер і Маргарита"; біблійний код