Цифрова компетентність вчителя математики: інновації Китаю та України - Дін Ц. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті здійснено порівняльний аналіз розвитку цифрової компетентності майбутніх учителів математики в Китаї та Україні. Актуальність обґрунтовано глобальними викликами (розвиток ШІ, пандемія, воєнний стан в Україні). Виявле но, що Китай реалізує політико-орієнтовану модель трансформації з центра лізованими платформами та впровадженням ШІ, а Україна – кризово-орієнтовану модель із використанням інструментів з відкритим кодом і високою педагогічною автономією. Запропоновано концепцію «подвійної варіації». Визначено спільні риси та відмінності моделей. На основі аналізу запропоновано рекомендації для вдосконалення української системи. Доведено, що відмінності моделей створюють основу для взаємодоповнення. Окреслено перспективи подальших досліджень. Стаття становить інтерес для порівняльної педагогіки та викладачів ЗВО.
Keywords: цифрова компетентність, майбутні вчителі математики, порівняльний аналіз, Китай, Україна